Mediation, ha gezellig!?

Na mijn mediationopleiding ging ik – alweer een aantal jaar geleden – stage lopen om ervaring op te doen. Bij het maken van de afspraak met mijn mentor voor mijn allereerste echte mediation die ik samen met haar zou gaan begeleiden, zei ze: “Ha gezellig!”

Ik checkte voorzichtig of het misschien cynisch was bedoeld. Maar nee, ze bedoelde echt: gezellig. Gezellig dat we samen gaan proberen deze mensen te helpen uit hun ruzie te komen.

Okeeee…. Ik vond het wat raar en ik moest het nog zien. Hoe gezellig dat zou worden…

In de opleiding had ik vaak geoefend met acteurs die een conflict of een moeizame scheiding speelden. Als student was mijn rol dan de goed bedoelende mediator die met haar allerserieuste gezicht tot in de vezels beseft dat een scheiding je helemaal kan ontregelen, en hoe zwaar een conflict op je gemoed drukt.

En dat dóet het ook natuurlijk. De één voelt letterlijk een zware steen in haar lijf. De ander een knoop in zijn maag. Of het trekt aan je nek en je verkrampt. Ik kan dat niet ontkennen of bagatelliseren. Een conflict doet pijn en kost bakken energie.

Ondertussen kunnen die steen, die knoop en die kramp de oplossing uit al die ellende behoorlijk in de weg zitten. Als mediators doen we daarom ons best om een veilige sfeer te creëren in een gesprek, zodat de spanning wat kan afnemen. Als er rust komt in een spannend gesprek kun je alle verwarrende emoties beter duiden, en zo kan de ruimte ontstaan die nodig is om zicht te krijgen op een oplossing.

Ik kan me voorstellen dat u denkt: een veilig gesprek is nog iets anders dan gezellig. Dat is waar. En eerlijk is eerlijk: niet alle mediationgesprekken zijn even gezellig.

Toch hoor ik regelmatig achteraf van mensen hoe het mee viel, hoe verbaasd ze waren dat er ook luchtige momenten zijn, dat er voorzichtig gelachen is, zelfs.

Mijn eerste echte klanten waar ik dit stukje net mee begon zeiden het bij het ondertekenen van hun ouderschapsplan zo: “We zagen er zo verschrikkelijk tegenop om onze ellende bij jullie te komen bespreken. Maar het was al snel ook een opluchting. We vonden het uiteindelijk zelfs een soort van gezellig.”

Blog geschreven voor UwFamiliemediator .